Kostol Narodenia Panny Márie v Marianke bol povýšený na Baziliku minor

05.10.2011 Bratislava

Bratislava 5. októbra (TASR) - Kostol Narodenia Panny Márie v Marianke neďaleko Bratislavy bol povýšený na Baziliku minor. Dekrét Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí o povýšení dostal bratislavský arcibiskup, metropolita Stanislav Zvolenský v uplynulom období, informoval hovorca Arcibiskupského úradu v Bratislave Jozef Haľko.

Ako sa uvádza v dokumente, toto rozhodnutie má za cieľ upevniť duchovné puto s rímskou cirkvou a pápežom a takisto vyzdvihnúť liturgickú i pastoračnú dôležitosť pútnického miesta Marianka.

V novej bazilike sa bude každoročne osobitným spôsobom sláviť sviatok Katedry sv. Petra, ktorý pripadá na 22. februára, slávnosť svätých apoštolov Petra a Pavla vždy 29. júna a takisto výročie voľby alebo začiatok pastierskej služby hlavy katolíckej cirkvi, čiže počas pontifikátu Benedikta XVI. - 19. apríla 2005 deň jeho voľby alebo 24. apríla 2005 začiatok jeho pastierskej služby. V bazilike sa tiež slávi výročný deň udelenia titulu Bazilika minor a deň liturgického slávenia titulu kostola - Narodenie Panny Márie (8. septembra).

V chráme má byť umiestnený znak Svätého Otca, znak Apoštolského stolca a celé znenie príslušného apoštolského breve. Pápežský znak v podobe skrížených kľúčov možno používať na zástavách, rúchach i na pečiatke baziliky, uviedol Haľko.

Marianka pri Bratislave je jedno z najvýznamnejších a najstarších pútnických miest na Slovensku. Známa je najmä tradičná výročná mariánska púť pri príležitosti slávnosti Narodenia Panny Márie - 8. septembra.
 

Vyberte región